De ochtendzon komt me als een golf tegemoet wanneer ik de deur moeizaam openduw. Het licht danst op de muur en de patronenvloer. Ik ben direct in de sfeer voor mijn eerste echte fotoshoot op locatie. Het perfecte moment op de perfecte plaats. Ik klik en experimenteer met Zijne Heilige Drievuldigheid van diafragma, ISO en sluitertijd. De stoffige zolder laat sporen na op mijn jeans, vooral als ik horizontaal ga. Ik bruis van de energie en mijn hoofd loopt vol ideeën.

Thuis save ik als een echte professional alles op de externe harde schijf. Dát is het ogenblik waarop het fout gaat. Mijn laarzenpunt blijft steken achter het kabeltje en de harddisk klettert 30 cm lager. Een vreemd repetitief geluidje is het antwoord. Ik had echter geen vraag gesteld.

De inderhaast opgetrommelde Computernerd (de hoofdletter is een eerbetoon) vreest oprecht voor de zaak. Ik zie 10 jaar fotografie in rook opgaan. Al die reizen, al die herinneringen. Weg op 1 seconde. And there will be no next time.

De nieuwjaarsreceptie die avond gaat aan me voorbij. Gelukkig zijn er weinig hapjes, ik had ze toch niet door mijn keel gekregen. Ik krijg steunbetuigingen en luister naar horrorverhalen die al dan niet een goede afloop kennen. Mijn optimistisch waakvlammetje gloeit en groeit.

Terug thuis bevestigt de Computernerd telefonisch waar hij voor vreesde. All is lost. De dreigende waarheid begint tot me door te dringen en de emotionele rollercoaster gaat in een nog hogere versnelling. En dat allemaal voor een luttele 600 cm3.

Ongeveer 7 uur na het wapenfeit van die stomme laars en na uitvoerige, koortsachtige inspectie vind ik twee woorden op de vaste PC: backup en pictures. Meer heb ik niet nodig. Het perfecte moment (iets vroeger had ook gemogen) op de perfecte plaats.  Het knuffelen van mijn computer lijkt me in dit geval meer dan gerechtvaardigd.

Enkel de laatste fotoshoot ben ik kwijt. Dus, Frank de Boosere, geef me alsjeblieft zo snel mogelijk brede zonnige opklaringen zodat ik me met evenveel energie terug in het stof kan gaan wentelen. Als het dat maar is.

patronenvloer