Two roads diverged in a wood, and I

I took the one less traveled by,

and that has made all the difference.

(Robert Frost)

 

Het zal zo een twee decennia geleden zijn dat ik aan mijn eerste “zelfstandige” reis begon. Sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. De onderdompeling in een soms compleet andere cultuur, het stilstaan bij oeroude tradities, het ervaren van grenzeloze gastvrijheid, de gesprekken met locals, de meest onwaarschijnlijke landschappen bewonderen, verschillende kleuren en geuren, zomaar gekke dingen doen, rillen bij het ochtendgloren en opwarmen bij een avondlijk kampvuur,  zwemmen in zoveel verschillende wateren, proeven van pikante en héél pikante gerechten, flexibiliteit, een plaatselijk vocabulaire opbouwen om te kunnen overleven, je verplaatsen te voet, met de riksja, of met een afgedankte bus,… Het waren stuk voor stuk ervaringen om nooit te vergeten.

Ondertussen heb ik in meer dan 30 landen rondgezworven, steevast vergezeld van een rugzak, een foto-apparaat en een schriftje. Het schriftje werd ondertussen vervangen door een mini-laptop. De ik-ga-op-reis-en-wat-neem-ik-mee-lijst werd uitgebreid na de geboorte van elk kind.

Uren, neen, dagen of zelfs weken steek ik met plezier in de voorbereiding van iedere reis. Zelf alles opzoeken en dan de verschillende puzzelstukken combineren tot de sublieme reisroute verschijnt, blijft een vast ingrediënt.

Bent u geïnteresseerd in tekst en/of beelden voor een reisreportage? Heeft u hulp nodig bij het samenstellen van een kindvriendelijke route? Neem gerust contact op!